Renovatieplicht 2023: zo ga je van energielabel F naar D
Koop je een woning in Vlaanderen, dan moet je ervoor zorgen dat het pand binnen de vijf jaar een energielabel D haalt. Dat besliste de Vlaamse regering in het kader van het klimaatakkoord. Het doel is om tegen 2050 alle woningen op een energielabel A te krijgen. Maar ook als je al in een energieverslindende woning woont, is het aanbevolen om je woning beter te isoleren. Hoe pak je dat aan? Hoe ga je van energielabel F naar D?
Renovatieverplichting in Vlaanderen
Vanaf dit jaar geldt in Vlaanderen een renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van energieverslindende eengezinswoningen en appartementen. Wie sinds 1 januari 2023 een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen, moet die binnen de vijf jaar grondig renoveren tot minimum een energieprestatiecertificaat (EPC) met label D. Vanaf 2028 wordt de verplichting verstrengd naar label C, vanaf 2035 naar label B en vanaf 2040 naar label A, om zo tegen 2050 allemaal label A te behalen. Leer meer over de impact van gevelisolatie.
In Brussel en Wallonië geldt geen renovatieverplichting bij de aankoop van een woning. Wel moet de verkoper verplicht een PEB-certificaat overhandigen waarop de koper ziet hoe energiezuinig de woning is.
Check de score op het EPC
Hoe ontdek je of je woning energiezuinig is? Op het EPC van je woning vind je hoeveel het energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak (kWh/m²) bedraagt. Hoe lager die score, hoe minder energie je woning nodig heeft en hoe lager je energiefactuur. Die score wordt ingedeeld in EPC-labels: van F (slechte score) tot A+ (zeer goede score). Je hebt er dus alle baat bij om in een zo energiezuinig mogelijke woning te wonen.
Isoleer je gevels voor een betere score
Wil je een energiezuinige woning, dan moet je in de eerste plaats goed isoleren. Alles begint met het plaatsen van dakisolatie (verplicht sinds 2020), want dat levert gemiddeld de grootste energiewinst op. Vervolgens laat je je gevels isoleren. Zo vermijd je dat er zo’n 20% van de warmte in huis verloren gaat via de muren.
Uit een studie van Sto en Pixii blijkt dat je met gevelisolatie een serieuze energiewinst behaalt. Een voorbeeld: een vrijstaande woning die dateert van voor 1960 zonder spouw, met een slecht geïsoleerd dak en dubbele beglazing heeft een energielabel F (verbruik van 566 kWh/m²). Indrukwekkend: louter door muurisolatie te voorzien met gevelisolatiesysteem StoTherm Classic gaat de woning van energielabel F naar D (verbruik van 329 kWh/m²).
Met een relatief eenvoudige ingreep kan je dus aan de energienormen van vandaag voldoen. Lees hier meer over de voordelen van gevelisolatie.
Bovendien kan je gevelisolatie combineren met een nieuwe look voor je gevel. Denk aan sierpleister of steenstrips. Graag meer info over de verschillende afwerkingen? Vraag hier je gratis inspiratiebrochure aan.
Snel terugverdiend
Door je gevel beter te isoleren, investeer je in extra wooncomfort en een lagere energiefactuur. Je investering verdien je snel terug. Bereken hier je winst. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een premie en voor een renteloos renovatiekrediet. Vraag je premiewijzer aan en ontdek hoe jij je renovatiewerken kan financieren.
Wil jij je woning energiezuiniger maken? Pak dan zeker je gevels aan, want zonder gevelisolatie gaat er zo’n 20% van de warmte in huis verloren via de muren. Je wordt beloond met een betere energiescore, een lage energiefactuur en extra wooncomfort. Bovendien wordt je huis met gevelisolatie hoger ingeschat. Neem contact op met een Sto-gevelexpert in je buurt voor vrijblijvend advies en/of een offerte.