Vraag je vrijblijvende offerte
Stuur de inspiratiebrochure op
Stuur de brochure gevelverf op
Stuur de premiewijzer op
Stuur de onderhoudsbrochure op
Offerte aanvragen
Premie­wijzer
Inspiratie­brochure
Onderhouds­brochure

Je gevelpleister zelf reinigen of laten verven? Een expert geeft raad

Moderne woningen worden vaak afgewerkt met een gevelpleister of crepi. Kan jouw gevelpleister nog een opfrisbeurt gebruiken voor de zomer? Dan heb je twee opties: je gevel zelf reinigen of hem opnieuw laten schilderen. Zo ziet je gevel er weer als nieuw uit en waan je je toch op een terras in het zuiden van Europa als je deze zomer in je achtertuin doorbrengt.

Sierpleister is een populair materiaal om gevels af te werken. Door enkele ingrepen bij de bouw van je woning kan je een sierpleister behoeden tegen vervuiling. Denk maar aan een brede dakrand, een plint aan de onderzijde van je woning of aangepaste vensterbladen. Is je sierpleister toch licht bevuild? Dan kan je zelf aan de slag. Ontdek hoe in de handige onderhoudsbrochure!

Met hogedrukreiniger

Met het juiste materiaal en de juiste techniek kan je zelf je gevelpleister reinigen. “Licht vuil kan je met een zachte borstel en lauw water van je gevel verwijderen. Voor grote oppervlakken kan je best met een hogedrukreiniger aan de slag gaan”, vertelt Alain Verhoeven, business productmanager bij Sto. “Je behaalt het beste resultaat als je van beneden naar boven spuit met een matige druk op een afstand van 40 cm en onder een hoek van 40 graden. Probeer dit eerst uit op een onopvallend stuk van je gevel.”

Reinigingsmiddel

Het resultaat staat of valt met het juiste reinigingsmiddel. “Gebruik nooit een agressief of oplosmiddelhoudend schoonmaakmiddel. Anders beschadig je je gevel. Gebruik liever een biologisch afbreekbare, universele reiniger voor de verwijdering van atmosferische vervuiling op je gevel”, adviseert Alain Verhoeven. “Dit is een relatief goedkope oplossing. Je betaalt ongeveer 15 euro per liter. Breng het middel aan met behulp van een watersproeier en laat het zo’n 5 minuten inwerken. Als je gevel ernstig vervuild is, kan je het oppervlak zacht naborstelen. Spoel je gevel nadien af met helder water.”

Of gevel laten schilderen?

Wil je je gevel er langdurig als nieuw laten uitzien? Dan doet een nieuw laagje verf wonderen. “Je gevel laten schilderen is iets duurder dan reinigen. De richtprijzen schommelen tussen 20 à 40 euro/m² afhankelijk van de staat van de gevel”, legt Alain Verhoeven uit. “Maar een gevelverf zorgt wel voor een nieuwe uitstraling, extra bescherming én een langdurig resultaat. De verfbeurt laat je beter aan een professional over, want hij heeft kennis van de juiste verfsoort en -techniek.” Vul het formulier in en een Sto-gevelexpert neemt contact met je op.

Intelligente gevelverven

Intelligente gevelverven bieden meer voordelen ten opzichte van traditionele verven. “Ze verzekeren extra bescherming, kleurstabiliteit en duurzaamheid. Zo heb je gevelverven met een zelfreinigend karakter die samen met de regen het vuil van je gevel spoelen en hem beschermen tegen de aanhechting van vuil- en stofdeeltjes”, legt Alain Verhoeven uit. “Maar je hebt ook gevelverven die ervoor zorgen dat de gevel snel droogt na regen, nevel of dauw waardoor de vorming van groenaanslag aanzienlijk vertraagd wordt. Ideaal voor wie in een beboste omgeving woont. Bovendien zijn gevelverven in verschillende kleuren verkrijgbaar zodat je je gevel in een hip kleurtje kan steken.”

Hulp of advies nodig? Vul dit formulier in en een Sto-gevelexpert neemt contact met je op.