Zoek een Sto-vakman
Stuur de inspiratiebrochure op
Stuur de isolatiewijzer op
Stuur de premiewijzer op
Stuur de onderhoudsbrochure op

Het project Kleindokkaai

07/11/2019

Het project Kleindokkaai is een gemengde ontwikkeling bestaande uit drie aaneensluitende gebouwen: een hotel en twee appartementencomplexen. Het geheel is gelegen op een uitzonderlijke locatie, in de nabijheid van het historische centrum van de Stad Gent. Aan de voet van de Oude Dokken, de grootste stedelijke ontwikkeling van de komende jaren in de Artevelde stad. Dit project vloeit voort uit twee opdrachtgevers en twee architectenbureaus. MOEA nam het ontwerp van de appartementen op zich, Bontinck Architecture & Engineering het ontwerp van het hotel. De appartementen situeren zich aan de waterzijde en zijn  west georiënteerd.

De monolithische architectuur refereert naar de typische havenpakhuizen

De architect, Jeremy Godenir van het architectenbureau MOEA, wou eer houden aan het industrieel karakter van de kaai. Om een zo nauwkeurig mogelijke “rainure” in te tekenen, werd in de eerste fase van de gevelafwerking een gegroefd Sto-bossenweefsel aangebracht. Zo was het mogelijk een nauwkeurige uitsparing aan te brengen over heel het geveloppervlak. De identieke kleur en uitstraling van de prefab betonvensterbanken vormen een geheel met de gevel. De monolithische architectuur werd mogelijk gemaakt dankzij de uniforme gevelschil. De uitgesproken vloeiende lijnen en ronde hoeken sluiten aan bij de organisch vormgegeven omgeving.

Gevel in betonlook als industriële knipoog naar het verleden

De gevelafwerking in betonlook is een industriële knipoog naar de nabijgelegen oude betoncentrale verder langs het water. Om de gewenste beton nuance te verkrijgen, werd de afwerking in twee lagen voorzien. De eerste laag werd aangebracht met een cementvrije sierpleister, Stolit MP. In de tweede Stolit MP laag werden glaskorrels toegevoegd, daarna werd alles mooi vlak geschuurd.

Een volwaardige traditionele bouw met cementering

De architect koos bewust om te bouwen op een traditionele manier: met binnenspouwblad.  Hier bood het Sto-CrepiStuc systeem op het metselwerk zowel een rationele als een esthetische oplossing.

Het resultaat is een homogeen geheel met een sterke persoonlijkheid. Het cachet van de gevel geeft een esthetische waarde aan het gebouw en draagt bij tot de harmonie tussen architectuur en landschap.